Bílkoviny ( Proteiny )
Bílkoviny jsou pro výživu člověka nutné a nenahraditelné. Bez nich by nebyla možná stavba a obnova tkání ani tvorba bílkovin s určitou funkcí organismu ( enzymy, bílkoviny krevní plazmy, nukleové kyseliny ) V případě, kdy organismus nemá jinou možnost, využije bílkoviny i na pokrytí potřeb energie.
Energetická hodnota 1g bílkoviny je 17kJ.
Nedostatek bílkovin v našich životních podmínkách člověku nehrozí. Výjmkou jsou lidé, kteří drží neodborně sestavené redukční diety. Minimální hranice denního příjmu bílkovin je 0,6g na 1kg tělesné váhy.
Např. dávka bílkovin pro průměrného člověka : muž vysoký 180cm by měl denně přijmout 48g bílkovin ( optimální váha muže je 80kg - 80x0,6 ). Je jedno jestli muž váží 70 nebo 120kg, protože jeho ideální váha se pohybuje kolem 80kg.
Optimální příjem pro aktivního člověka je však vyšší a činí 1-1,5g/kg. Přebytek bílkovin také není zdravotně příznivý, organismus je zbytečně zatěžován dusíkatými metabolity, které se musí přes játra a ledviny vyloučit. Lidé se často domnívají, že sní-li například steak o hmotnosti 200g, přijali 200g bílkovin. To je zásadní omyl ! Množství bílkovin v potravinách naleznete v tabulce.
Potraviny | bílkoviny g/100g | tuky g/100g |
Krůtí prsa | 24,1 | 1,0 |
Zvěřina (průměrná hodnota) | 24,0 | 1,5 |
Kuřecí prsa | 23,3 | 0,9 |
Drůbeží játra | 22,9 | 4,5 |
Tuňák | 22,1 | 7,8 |
Telecí kýta | 20,8 | 6,0 |
Hovězí svíčková | 20,0 | 7,4 |
File z tresky | 16,2 | 0,6 |